W raporcie „Składka wypadkowa. Nieoczywisty koszt, ukryte oszczędności” czytamy, że ponad połowa nadpłat z tytułu składki wypadkowej wynika z warunków zagrożenia panujących w przedsiębiorstwie. Wśród czynników szkodliwych należy wymienić przede wszystkim pracę w tzw. mikroklimacie zimnym, czyli przy bardzo niskiej temperaturze, co ma bezpośredni wpływ na komfort i zdrowie pracowników.
Wielu przedsiębiorców ma problem z określeniem prawidłowej liczby osób pracujących w mikroklimacie zimnym. Ma to związek z niejasnymi przepisami i brakiem ustalenia dopuszczalnej normy. Zgodnie z analizami Ayming, w przedsiębiorstwach z branży spożywczej w ciągu roku średnio 8 proc. zatrudnionych osób pracuje w warunkach zagrożenia.
33 proc. nadpłat w branży spożywczej wynika z wypadkowości. Według danych Ayming, w branży spożywczej rocznie średnio 2 proc. zatrudnionych osób ulega wypadkom.
– Wyzwaniem dla branży spożywczej jest utrzymanie niskiego wskaźnika wypadkowości. Wiele zgłaszanych zdarzeń wypadkowych dotyczy bardzo błahych przypadków, takich jak stłuczenia, otarcia czy siniaki. Zdarzenia te mają najczęściej miejsce w obszarze magazynowym i stosunkowo łatwo ograniczyć ich występowanie poprzez regularne akcje prewencyjne lub informacyjne – wyjaśnia adwokat Robert Adamczyk, ekspert w Obszarze Kosztów Pracy w Ayming.
Niektóre firmy z branży spożywczej mają nieprawidłowo ustalony przeważający rodzaj działalności gospodarczej, a tym samym błędnie przypisany kod PKD. Dotyczy to szczególnie tych przedsiębiorców, którzy nie są jedynie producentami, ale również świadczą usługi sprzedażowe i magazynowe. Nieprawidłowy kod PKD może prowadzić do nadpłacania składki na ubezpieczenie wypadkowe.
Najczęstsze nieprawidłowości
- błędna klasyfikacja wypadków z powodu ich dużej liczby i różnorodnego charakteru
- trudności w ustaleniu występowania mikroklimatu zimnego w przedsiębiorstwach posiadających magazyny chłodnicze
- trudności w wykonaniu prawidłowych pomiarów mikroklimatu zimnego
Brak komentarzy